TRADITIE FRIETKOTEN BLANKENBERGE

Te erg voor woorden eigenlijk 

Blankenberge maakt alweer komaf met oude traditie
Alle frietkoten moeten in de badstad verdwijnen

Nadat in april '19 het nieuwbakken N-VA-sp.a-CD&V-stadsbestuur van Blankenberge met één pennentrek besliste om met onmiddellijke ingang de jaarlijkse BADKARLOTING af te schaffen, een traditie van meer dan 160 jaar, verdwijnen nu ook de frietkoten uit het straatbeeld van onze badstad.

Begin dit jaar moesten de uitbaters van de geviseerde frietkoten, uitgerekend via de pers (sic), vernemen dat ze al jarenlang ILLEGAAL op de openbare weg in Blankenberge staan. Het gaat concreet om Frituur Marie-Jeanne (Leopoldpark, na meer dan 70 jaar), Frituur Carlo (Grote Markt, na meer dan 60 jaar), en Frituur Tonny (A. Ruzettelaan, na meer dan 50 jaar). Het stadsbestuur beloofde toen dat de op 1 januari 2019 afgelopen concessies voorlopig met 1 jaar zouden verlengd worden en dat ze in het stadhuis intussen naarstig zouden zoeken naar een oplossing, wellicht door een aanpassing van het huidige Bijzonder Plan van Aanleg (BPA).

De bewuste concessies voor frietkramen waren immers nog gebaseerd op een lastenboek uit 1995*, maar al die tijd had het stadsbestuur (dus niet enkel Open VLD, maar ook CD&V, sp.a en N-VA waren in die periodes opeenvolgend aan de macht) blijkbaar verzuimd om ook stedenbouwkundig te voorzien in een vergunning en werd dit evenmin opgelegd aan de concessiehouders...

Dit jarenlang "gedoogbeleid" weerhield het stadsbestuur ervan niet om wel elk jaar een zware concessievergoeding te innen, voor een bedrag van 7.500 euro per frietkot in 1995 maar intussen gestegen tot een slordige DRIEENTWINTIGDUIZEND EURO (!) in 2019 per frietkot. Dit torenhoog bedrag werd door het stadsbestuur gemotiveerd omdat deze 3 uitbaters het EXCLUSIEVE RECHT kregen om op de openbare weg in Blankenberge frieten te verkopen. Nochtans bewezen jaarlijks de Havenfeesten, Paravangfeesten, Kermissen, Kerstmarkten... dat tegen de verkoop van frieten door andere frietkramen niét opgetreden werd. Ook het feit dat met het nieuwe politiereglement de frietkramen (vooral in de zomer) na middernacht geen bier meer mochten verkopen, zette heel wat kwaad bloed.

Voorbije donderdag 3 oktober '19 werden de uitbaters van de betrokken frietkramen één voor één eindelijk uitgenodigd op het stadhuis voor een onderhoud met burgemeester Daphné Dumery (N-VA) en schepen voor concessies Benny Herpoel (N-VA). Daar kregen ze de bittere pil te slikken dat het N-VA-sp.a-CD&V-stadsbestuur geen oplossing kon (wou) vinden en ze dus binnen afzienbare tijd moeten verdwijnen. Er is hierbij sprake dat ze nog 16 maanden mogen verder doen, maar dat tegen de werken aan de Grote Markt beginnen àlle 3 de frietkramen voorgoed moeten verdwenen zijn.

Voor de 3 getroffen uitbaters komt dit verdict bijzonder hard aan en is het ongeloof groot; Vlaanderen staat al decennia lang vol met frietkoten, maar in Blankenberge worden ze verboden. Voor hen is het onbegrijpelijk dat het stadsbestuur geen oplossing wil zoeken en totaal geen respect toont voor de jarenlange opbrengsten die ze uit die frietkoten haalden (maar intussen blijven ze klagen dat de stadskas leeg is). Alle recente investeringen die de uitbaters voorbije jaren deden en de trouwe dienstverlening die ze al die jaren deden naar de vele Blankenbergenaars en de ontelbare toeristen, blijken een maat voor niets en niets meer waard.
Het feit dat de bevoegde schepen voor concessies zelf eigenaar is van een aantal frituren in Blankenberge, maar toevallig niet op de openbare weg, maakt de beslissing nog wranger.
De uitbaters zijn zich dan ook aan het beraden of ze eventueel nog langs juridische weg zich kunnen verdedigen tegen deze "broodroof", maar ook dat biedt weinig zekerheid en kan een lange/dure strijd worden.

En daarmee gaat opnieuw een oude traditie in Blankenberge op de schop door het politieke beleid dat de Kracht van Verandering beloofde. Intussen gonst het van de geruchten dat ook de traditionele KERSTBOOMVERBRANDING, na tientallen jaren, ook niet langer zal plaatsvinden in Blankenberge.

Blankenberge; de amfibieboot, het nachtleven, TienOmTeZien, de Nordic, de Zandsculpturen, de Autodroom, de Eco-golf, Kid City, Aquarama/Meli/Train Expo/Storms, het Jules Soetestadion, het openluchtzwembad, het oude treinstation, het VVV-kantoor, de Materniteit, het Wapenschild, de kiosk, het Zeemuseum, Minigolf Duinen, The Beatles/Ibiza, La Scala, de badkarren, de Badkarloting, de Kerstboomverbranding, ... de frietkoten.
O tempora, o mores... ( Tanguy Veys )

https://www.scribd.com/document/429103717/Lastenboek-voor-de-openbare-aanbesteding-van-frietkramen-op-de-openbare-weg 

 

DOL-FIJN 

www.dol-fijn.com

www.facebook.com/dolfijnroute 

info@dol-fijn.com 


«   »